De bezoekster van de imponerende stand knikt instemmend. Als manager van een zorginstelling lijkt het haar inderdaad handig dat haar medewerkers dat kunnen zien. “Volgens mij kunnen mijn collega’s op de werkvloer hier prima mee uit de voeten.” Ze vervolgt: “Mooie kleuren ook!” De verkoper, die naast de 54 inch HD monitor staat, glimt van trots…

Het zou zomaar een echt gesprek kunnen zijn. Gelukkig zal de keuze en aanschaf van een softwarepakket of app voor de zorg niet plaatsvinden op een donderdagnamiddag op een beurs. En ook niet enkel op basis van een enthousiast verhaal en mooie kleurtjes op een veel te groot scherm. Toch trekt ook in de demo tijdens een pakketselectie de applicatie met prettige kleuren en de overzichtelijke schermen het meest. De kans is groter dat hier de keus op valt ondanks dat het andere pakket, wat er op het eerste oog wat minder interessant uitziet, boordevol functionaliteiten zit.

Aandacht voor gebruiksvriendelijkheid

Als user interface designer is het gaaf als jouw product gekozen wordt vanwege de aantrekkelijke vormgeving. Maar precies dát is de reden dat we bij Serviant ook aandacht willen voor de gebruiksvriendelijkheid van de schermen, vooraf en tijdens de ontwikkeling van onze software. Wij willen niet (alleen) dat onze schermen geliket worden door managers, maar we zijn reuze benieuwd of de ambulant werkende parttimer van de zorginstelling er ook mee uit de voeten kan! En dat willen we niet pas horen tijdens een demosessie in een beslissingstraject.

Daarom hebben we als UX-UI team onze nieuwsgierigheid en dat verlangen kenbaar gemaakt, eerst in de eigen organisatie. Wij, als (mede)designers van software, vinden het belangrijk dat de eindgebruiker een ‘wow’ ervaring krijgt. Dat ‘wow’ komt wat mij betreft naar voren als we merken dat de taken die in het systeem uitgevoerd moeten worden, vlot en zonder al te veel zoeken doorlopen kunnen worden. Dat we moeilijke processen opgeknipt hebben in kortere schermen met handige interacties. Ok, en dat het er aantrekkelijk uitziet.

Samen optrekken…tot het klikt!

We trekken als UX-UI team daarom op met eindgebruikers, technische collega’s en applicatiebeheerders, waarbij we samen zoeken naar de beste en meest realistische oplossingen. En als dat klikt…

 

Afbeelding: Campaign Creators via Unsplash