Is uw wachtwoord ook 123456?

Het kiezen van een goed wachtwoord lijkt een drama. Dat blijkt uit een onlangs verschenen top 25 van de meest gebruikte wachtwoorden uit 2018. Om te voorkomen dat wachtwoorden te gemakkelijk door kwaadwillenden te achterhalen zijn, zijn de eisen voor het samenstellen van een wachtwoord ook bij Serviant verder aangescherpt. Zelfs de benaming is gewijzigd: U kiest geen wachtwoord meer, maar een wachtzin.

Welk wachtwoord, euh, ok… welke wachtzin is dan wel goed?

Het voordeel van een wachtzin is dat deze minder ingewikkeld kan zijn om te onthouden dan een complex wachtwoord, zoals TwanH1996#23. Een voorbeeld van een goede wachtzin is een korte zin die bestaat uit 4 woorden: Mijn kat heet Bas. Door de lengte van de wachtzin, de spaties, hoofdletters en kleine letters blijkt het voldoende sterk te zijn. Daarnaast is het eenvoudiger te onthouden.

veiliger inloggen: een wachtzin sterkte indicator helpt

Het is frustrerend als bij het kiezen van een wachtzin iedere keer een foutmelding getoond wordt, omdat de gekozen wachtzin niet aan de gestelde eisen voldoet. Serviant toont daarom al tijdens het kiezen en intypen een indicator, die de kwaliteit van de wachtzin die u kiest, aangeeft.

Veiliger inloggen: Een tweede slot op de voordeur

Maar alleen een wachtwoord is niet voldoende. Voordat de software toegang geeft tot persoonlijke informatie, willen we zeker weten dat u het bent. Daarom passen we ook een tweede vorm van identificatie toe. We controleren dan naast de informatie die u alleen weet (de wachtzin) ook op iets wat u alleen heeft. Dat doet Serviant via een controlecode.

inloggen in twee stappen

Nadat u uw gebruikersnaam en wachtzin heeft ingevoerd wordt u gevraagd om een controlecode in te vullen. Dit is een getal van 6 cijfers en fungeert als het tweede slot op de voordeur. Deze controlecode kunt u op verschillende manieren ontvangen: Via SMS, via e-mail of via een App op uw smartphone.

Pff, wel een drempel… Kan dat ook eenvoudiger?

Wij nemen uw privacy serieus. Juist omdat het bij onze software gaat om (kwetsbare) persoonlijke gegevens rond gezondheid. Bij elke stap rond het inloggen proberen we u daarom te ondersteunen. Bij het kiezen van een nieuwe wachtzin of als u uw wachtwoord bent vergeten. Maar ook in de keuze voor de manier waarop u de controlecode wilt ontvangen. Bent u zorgmedewerker en gebruikt u bijvoorbeeld een EPD waarin eHealth is geïntegreerd? Dan hoeft u niet nog eens in te loggen, omdat de controle van uw identiteit tussen het EPD en Serviant automatisch veilig wordt uitgewisseld.

Meer weten over veiliger inloggen of andere mogelijkheden om veilig te werken? Neem contact met ons op.

 

Foto deurslot door Zeeh via Pixabay