Jongeren durven hier een vraag te stellen

“Elke werkdag, ’s middags en ’s avonds is de chat van JouwGGD.nl geopend voor elke vraag over gezondheid en leefstijl. De onderwerpen zijn heel divers.”, aldus Petra van Tiggelen, innovatiemanager bij GGD Amsterdam. “Vragen over seks, lichaam, gevoelens en relaties komen vaak aan bod. Kortom, gezondheid in de brede zin van het woord.” Petra vervolgt: “Het is onze ervaring dat een jongere niet zomaar elke vraag wil, of kan stellen aan een bekende. Door anoniem te chatten durven jongeren meer te zeggen. En omdat er aan de andere kant van de chat een professional zit, kunnen ze erop vertrouwen dat de antwoorden en informatie betrouwbaar zijn.”

‘JouwGGD.nl wil jongeren betrouwbaar informeren en adviseren over gezondheid en gezonde leefstijl.’

Petra van Tiggelen – Innovatiemanager GGD Amsterdam

Jongeren waarderen het dat professionals beschikbaar zijn

Uniek, en door jongeren gewaardeerd, is dat echte artsen en verpleegkundigen direct bereikbaar en toegankelijk zijn via JouwGGD.nl. Deze professionals, die werkzaam zijn door heel Nederland, zijn speciaal opgeleid in online hulpverlenen. Wat er wordt besproken in een chatgesprek is altijd vertrouwelijk. Petra: “We stellen hoge eisen aan het bewaken van de privacy van de jongeren op de chat. Het medisch beroepsgeheim is daarvoor een belangrijk argument. Met de Serviant Chat zijn we in staat om dat te waarborgen”.

Zorginnovatie kan breder worden toegepast

GGD Amsterdam zet Serviant Chat ook in bij andere projecten. Zo is er inmiddels een chatbox voor ouders die vragen hebben aan het Consultatiebureau en een chatbox voor het Ouder- en Kindteam in Amsterdam. De GGD wil graag de mogelijkheden benutten om te innoveren op het gebied van digitale hulpverlening. Petra: “Met de gebruiksvriendelijke werking van de chat op mobiele apparaten, kunnen we optimaal blijven aansluiten op onze doelgroepen. Wij kunnen daarnaast onze ervaringen delen met Serviant. Zij denken met ons mee en kunnen hun chatsoftware verder ontwikkelen op basis van online hulpverlening in de praktijk.”

‘De privacy en beveiliging van de chatsoftware zijn, naast de persoonlijke betrokkenheid van Serviant, voor de GGD van toegevoegde waarde voor zorginnovatie.’

Petra van Tiggelen – Innovatiemanager GGD Amsterdam

Over JouwGGD.nl

JouwGGD.nl is de landelijke jongerenwebsite van GGD. De website biedt jongeren tussen de 12 en 20 jaar betrouwbare informatie en advies over gezondheid en Gezonde leefstijl. Bij JouwGGD.nl zijn 21 GGD-en/JGZ-organisaties aangesloten. De informatie op de website wordt afgestemd op de GGD in de eigen regio van de bezoeker. Jaarlijks vinden circa 380.000 (unieke) bezoekers de weg naar deze website. Jongeren worden bekend gemaakt met JouwGGD.nl via social media en online marketingcampagnes, maar ook door promotie op scholen.

De GGD (Gemeentelijke of Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst) zet zich in voor het beschermen en bewaken van de gezondheid van iedereen, met speciale aandacht voor kwetsbare mensen. Dit doet de GGD door risico’s voor de gezondheid te voorkomen en de gezondheid van alle inwoners te bevorderen.

 

Foto meisje door nastya_gepp via Pixabay