Voor dit item ging de NOS op bezoek bij @ease in Amsterdam. Hier worden jongeren met psychische klachten op een laagdrempelige en anonieme manier geholpen. De organisatie maakt hiervoor ook gebruik van de Live Chat van Serviant. Bij @ease is een trend waarneembaar dat steeds meer jongeren zich melden bij de chat om te praten. Naast gesprekken over somberheid, angst, werk en school gaan die ook in toenemende mate over suïcide. De organisatie geeft aan dat 1 op 3 jongeren gedachten heeft aan de dood. Een anoniem chatgesprek kan dan helpen om dit onderwerp bespreekbaar te maken.

Bekijk het item via Uitzending Gemist (vanaf 4:40)

Ik heb een aantal gesprekken gehad met een jongen die serieuze suïcidale gedachten heeft. Iemand uit zijn familie is positief getest op corona. Hij moet nu een hele tijd thuiszitten, terwijl dat juist de plek is waar die problematiek zich voordoet. Dat is zorgwekkend.

Sterre Theunissen, vrijwilliger bij @ease

Jacobine Geel (voorzitter van GGZ Nederland) luidt de noodklok. Ze geeft aan dat het beeld van feestende jongeren in de media heel eenzijdig is. “Daaronder zit van alles aan onrust, aan zorgen over de toekomst en dus ook aan serieuze geestelijke problemen. En het gaat ons erom dat we nú daarvoor de aandacht krijgen.”

 

foto door Ryan Tauss via Unsplash