Hebben jongeren telefoonangst?

Uit de resultaten blijkt verder dat 38% van de Nederlandse jongeren het eng vindt om te bellen. Dat is wel een verschil met de oudere generatie, daarvan heeft slechts 15% moeite met het voeren van een telefoongesprek. Er zijn natuurlijk verschillen tussen bellen of het sturen van een chatberichtje. En dat ervaren jongeren met een hulpvraag des te meer.

tweet van jeugdverpleegkundige @MarjonKlaveren: Chatten op @JouwGGDnl : gelijk al twee mensen die een gesprek willen en we zijn net pas open.

Een spannend moment: ‘Wie krijg ik aan de lijn?’

Een van de belemmeringen voor jongeren om te bellen is dat ze vooraf niet weten wie de telefoon opneemt. En anders dan bij een telefoongesprek hebben ze in een chat geen last van ongemakkelijke stiltes. Ook heftige emoties en stemverheffing ontbreken in de chat. Die worden gereduceerd tot letters, leestekens en smileys. Uit het onderzoek blijkt ook dat jongeren het in een chatgesprek prettig vinden dat ze even kunnen nadenken over een reactie.

‘38% van de Nederlandse jongeren tussen de 18 en 30 jaar vindt het eng om te bellen.’

bron: marktonderzoeksbureau Motivaction

Bij jongeren met een hulpvraag kan schaamte een rol spelen. Of ze hebben moeite om hun hulpvraag goed onder woorden te brengen. Ook dat vergroot de angst om te bellen. Een (anoniem) chatgesprek zal door hen daarmee als laagdrempeliger en makkelijker ervaren worden.

Betekent dat dan dat jongeren minder communiceren?

Nee, dat is zeker niet het geval. Uit het onderzoek: ‘Bijna de helft van de jongeren geeft namelijk aan twee uur of meer per dag via hun smartphone te communiceren. Bij 57% van de jongeren duurt een chatgesprek langer dan een belgesprek.’

Kansen voor (zorg)organisaties

Dat biedt dus kansen voor (zorg)organisaties die toegankelijk willen zijn voor hun jongere doelgroep. Onze klanten ervaren dat al; er wordt méér gechat, in verhouding het meest door jongeren. De duizenden gesprekken die elke maand via de Live Chat gevoerd worden hebben een gemiddelde duur van tussen de 30 en 40 minuten.

Tweet van Rozemarijn Vos van Accare KJP: Aantal chatgesprekken per mnd op http://www.99gram.nl is in ruim een jaar verdrievoudigd. Helaas kunnen we nog niet alle jongeren te woord staan. Zij vragen via chat hulp aan professionals ivm onzekerheid over hun lichaam, uiterlijk, eten, gewicht, in relaties enz.

Bij Serviant bewegen we mee met deze groei en bieden we naast onze gebruiksvriendelijke Live Chat daarom ook de mogelijkheid voor het volgen van een hands-on chattraining. Hiermee worden medewerkers of vrijwilligers inhoudelijk toegerust om als chatcoach aan de slag te gaan.

 

Bron: Jongeren hebben geen zin om te bellen – onderzoek van Motivaction naar belgedrag en datagebruik onder jongeren

Lees ook: Chatten in de zorg: 7 praktijkervaringen

 

Afbeelding: Adria Berrocal Forcada via Unsplash